Guide: Hvilken graviditetstest skal man vælge?

Er du i tvivl om, hvilken graviditetstest man skal vælge? Dette er meget forståeligt, da der findes flere forskellige typer og varianter. I denne artikel kommer vi i dybden med det helt grundlæggende, som hvordan en graviditetstest virker og hvilken fordele der er ved diverse varianter af graviditetsteste.

Hvordan virker en graviditetstest?

Alle graviditetsteste virker ved at måle niveauet af HC-G hormonet i kvindens urin. Dette hormon bliver dannet hvis kvindens æg bliver befrugtet, og der forekommer celledelinger som sætter sig på livmoderen.

En graviditetstest finder dette hormon ved hjælp af et monoklonalt antistof der, kan genkende og finde HC-G hormonet i urinet. Ved for eksempel, teststrimmel er antistoffet bundet til et farvestof. Dette farvestof vil så aktiveres hvis testen finder en bestemt mængde af HC-G hormonet i urinen.

Hvilke forskellige typer og varianter af graviditetsteste findes der?

Overordnet findes der 2 forskellige typer af graviditetsteste. Den tidlige og den klassiske graviditetstest. Begge test har en høj sikkerhedsprocent på op til 99%, dog skal det siges at tidlige graviditetsteste har større sandsynlighed for at vise et forkert resultat, da den er mere sensitiv.

Der er flere varianter af både den klassiske og tidlige graviditetstest. Herunder er der beskrevet hvordan de forskellige varianter bruges og hvad fordelene er ved de forskellige.

Staven

Den mest genkendelige variant, som de fleste nok kender til, er staven. Det er en nem og hygiejnisk måde at tage testen på, da man ofte bare urinere direkte på den absorberende ende af staven.

På staven kan man så aflæse resultatet (man skal vente omkring 3 minutter). Resultatet bliver oftest vist som streger. Dette betyder at hvis der ingen streger bliver vist så er resultat ugyldigt, og der anbefales at tage en test til, da der er fejl i testen som f.eks. kan skyldes at den er for gammel.

Hvis der bliver vist 1 streg (hvilket er kontrolstregen), betyder det at testen virker og at den viser negativ. Hvis der bliver vist 2 streger, betyder det at testen virker og at den er positiv.

Læs også:  Derfor foretrækker mange kvinder at købe tøj fra danske tøjmærker

Strimmel

Denne variant er også meget velkendt, da det er en billig løsning fremfor de andre varianter, dog med samme nøjagtighed. I modsætning til staven, skal man opsamle en urinprøve i en ren kop/bæger som strimlen derefter dyppes i (omkring 10 sekunder).

Oftest er der en linje på testen, som viser hvor der maksimum må komme væske på, da det ellers kan give et misvisende resultat. Resultatet bliver som regel vist på samme måde som på staven.

Positive resultater kan nogle gange allerede ses efter bare et minut. Dog anbefales det at man venter i omkring 3 minutter for at få det komplette og mere nøjagtige resultat.

Digital

En digital graviditetstest er oftest dyrere end de andre varianter. Dog er det nemmere at aflæse en digital test, da det bliver vist via et display. Disse test er oftest også mere avanceret, og nogle af testene indeholder også ugeindikator, hvilket betyder at den kan vise med omkring 90 % nøjagtighed, hvornår man blev gravid.

Oftest kan man genbruge de digitale test, da man blot skal skifte ende stykket efter brug. Testen bliver taget på samme måde som staven, altså at man skal tisse direkte på det absorberende stykke.

Hvilken graviditetstest skal man vælge?

Det er helt op til den enkelte person, hvilken graviditetstest der passer ens eget behov. Men uanset hvilket variant eller type man bruger, er det vigtigt at man altid læser brugsanvisningen grundigt igennem inden brug. Dette skyldes at der findes mange forskellige brands og producenter som udbyder graviditetstest.

Hvis man syntes det er besværligt at finde rundt i, så kan man finde sin graviditetstest her, hvor man hurtigt kan få et overblik over diverse typer og varianter der findes på markedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
smuk-brudebuket
Læs mere

Personlige brudebuketter der matcher præcis dine ønsker

Det er måske nok den vigtigste buket i en kvindes liv, og den buket, der vil fremkalde de dejligste minder ved synet af den. Det er naturligvis brudebuketten vi taler om. En buket, der kan rumme mange følelser og se ud på mange forskellige måder, så den matcher lige præcis den stil og personlighed, bruden har.
Læs mere