Slip af med forstoppelse: Her er 3 tips, der hjælper dig af med problemet

Døjer du med forstoppelse? Det kan være et alvorligt problem, som medfører en del ubehag. Forstoppelse har direkte indflydelse på dit humør, din velvære og din sundhed. Her får du en række gode råd, som afhjælper problemet.

#1: Indtag masser af fibre

Forstoppelse skyldes typisk, at du mangler fibre, men det kan også være forårsaget af mange andre faktorer – eksempelvis smertestillende medicin, for lidt motion eller manglende væske. Det kan derfor være en god idé at gå dine madvaner efter i sømmene, hvis du ofte døjer med problemet.

I grove tilfælde kan det være nødvendigt at indtage afføringsmiddel, men du bør dog altid kontakte din læge, før du gør det. Til at starte med bør du derfor overveje at indtage mad mod forstoppelse, da det ofte er dine madvaner, som den er gal med. Det betyder blandt andet, at du skal spise masser af fibre.

Du kan finde fibre i rugbrød, groft knækbrød, groft brød, gryn, pasta, bulgur, ris, grøntsager, frugt, nødder og kartofler. Rugbrød og knækbrød er ofte de madvarer, som har det højeste fiberindhold. Mængden af fiber i brød kan variere, men hvis du går efter brød, der er mærket med ‘Fuldkornslogoet’, så betyder det, at de har et højt fiberindhold.

#2: Gå på toilettet, når du skal

Dit tarmsystem er afhængig af regelmæssige måltider og tømninger. Hvis tarmens naturlige tømningsrefleks bliver undertrykt, fordi du venter med at gå på toilettet, vi tarmen naturligt miste evnen til at ‘samarbejde’ med dig. Det betyder, at dit tarmsystem ikke bliver tømt, når der er behov for det – og det kan resultere i forstoppelse.

Samtidig gør en fiberfattig kost, at tarmen bliver stimuleret for lidt, og det medvirker, at afføringen bliver gård. Derfor passerer afføringen langsomt gennem tyktarmen mod endetarmen, og det medfører både luftdannelse, mavekneb og besvær med at tømme endetarmen.

Læs også:  Ankelstrømper er tilbage

Du bør derfor undgå at udsætte dine toiletbesøg, hvis du vil undgå forstoppelse. Det er vigtigt, at du går på toilettet, når du skal, så dine tarme bliver tømt med jævne mellemrum. Hvis du udsætter dine toiletbesøg, så resulterer det i, at du får forstoppelse, uanset hvor mange fibre du indtager.

#3: Du bør dyrke regelmæssig motion

Fysisk aktivitet stimulerer bevægelse i tarmen, og derfor er det vigtigt, at du dyrker motion med jævne mellemrum. Det er især vigtigt, hvis du har stillesiddende arbejde, da det øger din risiko for at få forstoppelse. Samtidig er det ofte ældre mennesker, der er i riskozonen, da det er helt naturligt, at man ikke får nok motion, når man kommer op i årene.

Hvis du vil gøre noget godt for dig selv og dit tarmsystem, så er det vigtigt, at du sørger for at få dyrket rigeligt med motion. Det betyder ikke, at du skal dyrke motion på daglig basis, men hvis du eksempelvis har et stillesiddende arbejde, så er det essentielt, at du får rørt dig i fritiden, hvis du vil undgå forstoppelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like