Humørsvingninger: Har jeg bipolar affektiv sindslidelse?

Bipolar affektiv sindslidelse: Symptomer og behandling
Bipolar affektiv sindslidelse: Symptomer og behandling
Bipolar affektiv sindslidelse er en psykisk lidelse, der oftere rammer kvinder end mænd. Se her, hvad symptomerne er, samt hvordan du lærer at håndtere bipolar affektiv sindslidelse.

Hvis du ofte oplever, at dit humør svinger mere end dine veninder og andre mennesker generelt, kan det være et tegn på, at du lider af bipolar affektiv sindslidelse. Det er dog ikke unormalt at have humørsvingninger, hvorfor der skal være flere symptomer, før du kan få stillet diagnosen.

Har du perioder, hvor du tænker og taler hurtigere, end du normalt plejer? Har du mere selvtillid i de perioder, flirter du mere og falder du hurtigere i snak med andre mennesker? Har du perioder, hvor dit aktivitetsniveau er højt, og du går i gang med en masse projekter, som du ikke magter at færdiggøre?

Humøret svinger med bipolar affektiv sindslidelse

Hvis du kan genkende ovenstående, kan det være et tegn på, at du lider af bipolar affektiv sindslidelse. Det gør sig i særdeleshed gældende, hvis du oplever andre perioder, hvor humøret generelt går den anden vej. Hvor du føler dig nede, har lav selvtillid, svært ved at komme i gang med dagen og generelt ikke har lyst til at foretage dig noget som helst.

De perioder, hvor du er nede, vil du helst være alene, fordi dit hoved føles tomt, eller du har tankemylder, og det hele føles trist. Måske har du dage, hvor dit humør svinger mellem de to tilstande flere gange, hvorfor det kan være vanskeligt at finde ud af, hvordan du rent faktisk har det.

Har du disse symptomer, kan det være utroligt vanskeligt at navigere i hverdagen, og du bør kontakte din læge. Han eller hun kan hjælpe dig med at stille en diagnose, så du kan få den behandling, der egner sig til dig – og som gør hverdagen nemmere at håndtere. Det er ikke sikkert, at der er tale om bipolar affektiv sindslidelse, men det er værd at få undersøgt, da det kan være vanskeligt at leve et normalt liv på disse vilkår.

Læs også:  Hudpleje: Gode råd til dig og din hud

Hvad er bipolar sindslidelse? 

Bipolar affektiv sindslidelse består af humørsvingninger med mani og flere depressive perioder. Du svinger mellem de forskellige stadier, omend intervallet mellem perioderne kan variere fra person til person. Nogle oplever kun at have én manisk periode i løbet af livet, imens andre har utallige. Hvis du først har haft én manisk periode, vil der være øget risiko for at udvikle endnu en på et andet tidspunkt i livet.

Typisk er symptomerne på mani følgende:

  • Du taler mere, end du plejer
  • Du har få eller ingen hæmninger i din adfærd
  • Du oplever et selvtillidsboost og en storhedsfølelse
  • Du har mere lyst til sex
  • Du har et mindre søvnbehov
  • Du har en fornemmelse af, at tankerne farer igennem dit hoved

Du kan læse mere om symptomer og behandling hos Psykologen i KBH.

Hvad er årsagen til bipolar affektiv sindslidelse?

Den vigtigste del af behandlingen af bipolar affektiv sindslidelse er, at du er bevidst om, at du har det. Du skal have viden omkring din sygdom, så du er klar over, hvad der kan igangsætte en manisk periode, samt hvad der skal til for at holde den i skak. På den måde vil du bedre være i stand til at forebygge de maniske perioder, så du har kontrollen over dem.

Det kan betale sig at tale med en psykolog eller psykiater, som kan hjælpe dig med at blive klogere på din mani, hvornår den kommer, samt hvordan du kan bremse den, når den er på vej. Vigtigst af alt får du redskaber til at forebygge symptomerne, ligesom du lærer ikke at handle på dine impulser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like