Alt, du skal vide om menstruation: Her er svarene på alle dine spørgsmål om menstruation!

Alle kvinder får menstruation. Vi har samlet en stor guide med svar på de spørgsmål, flest stiller. Læs med her og blive klogere på, hvorfor du menstruerer!

Alle piger får menstruation på et tidspunkt i livet, og det sker oftest omkring start-teenager-årene hvor man bliver kønsmoden. Der kan dog stadig være spørgsmål, man ikke føler, man har fået svar på, selv som voksen der har haft menstruation i mange år.

Menstruation er en naturlig del af det at være kvinde og spiller en vigtig rolle i livet. Den fortæller nemlig noget om, at din krop er sund og rask, og virker som den skal.

Denne artikel henvender sig til dig, der lige har fået sin første menstruation, eller går og venter på den kommer, samt til den voksne kvinde, der har haft menstruation et utal af gange – vi svarer på spørgsmål, lige fra hvor lang tid en menstruation varer, til om hvornår man kan forvente at få menstruation igen efter en fødsel.

Menstruation behøver ikke at være hæmmende for dig – selvom det ikke er nogen god idé at bade med bind i svømmehallen, når du har menstruation, kan du bruge en tampon i stedet. Læs mere om menstruation i artiklen herunder.


Hvorfor får kvinder menstruation?

Menstruation er kort fortalt, en blødning fra skeden (vagina). Nærmere betegnet, er det en blødning fra livmoderen der kommer ud via skedeåbningen. Den fortæller dig, at du nu er klar til at blive gravid. 

Som spæd har du millionvis af æg i dine to æggestokke. Når en ægløsning sker, er det fordi vores hjerner sender et signal ned til æggestokkene, som fortæller, at den skal gøre et af dine æg klar (det skal modnes). Det sker lige inden en menstruation begynder. Derefter transporterer det modne æg sig hen mod din livmoder.

Det er i denne proces, at et æg kan befrugtes af en sædcelle, men sker det ikke vil din krop udskille den slimhinde, som har samlet blod inde i din livmoder, og dermed bliver du ikke gravid. Det er netop derfor du bløder under en menstruation – livmoderen renser sig selv for at gøre klar til, at du i din næste cyklus kan tage imod et nyt befrugtet æg.

En menstruation kommer cirka 14 dage efter en ægløsning og cyklussen (betyder cirkel) gentager sig selv igen og igen. En typisk cyklus varer cirka 28 dage.

Opsamling: Du får menstruation for, at kunne blive gravid og forplante dig. Du bløder under menstruation, idet du ikke er blevet befrugtet og dermed ikke er blevet gravid – i den sammenhæng udskilles slimhinden i din livmoder.


Hvor meget bløder man under menstruation?

Du har måske undret dig over, hvor meget man egentlig bløder under en menstruation, og hvor mange gange man kommer til at menstruere i løbet af et liv?

Ens cyklus varer som sagt cirka 28 dage, hvilket vil sige, at en menstruation sker månedligt – 1 gang om måneden mere præcist.

Piger begynder oftest, at få menstruation når de er i alderen 10 – 15 år. Gennemsnitsalderen er cirka 13 år. Det er der piger bliver kønsmodne. En kvinde menstruerer til hun er mellem 45 og 55 år, hvor overgangsalderen, også kaldet menopause, så begynder. En kvinde får omkring 500 menstruationer i løbet af et liv.

Læs også:  Hvordan føles graviditet udenfor livmoderen?

Så meget bløder du under menstruation

Hvor meget bløder man så under en menstruation? Det kan variere fra person til person. Nogle bløder kraftigere end andre, men mængden af blod per menstruation, altså blødningen, er mindre end en deciliter. En normal menstruations-blødnings øverste grænse er estimeret til at være 0,8 deciliter.

Opsamling: Piger får menstruation i alderen 10 – 15 år. En kvinde menstruere til hun er mellem 45 – 55 år. Man får cirka 500 menstruationer i løbet af sit liv. Man bløder normalt under 1 deciliter per menstruation.


Hvorfor er min menstruation forsinket?

Du er måske en af de kvinder, der er vant til, at menstruationen kommer lige til tiden hver gang, eller er du en af dem, hvor din menstruation er lidt mere egenrådig, og selv bestemmer, hvornår den melder sin ankomst.

Der findes mange årsager til hvorfor en menstruation kan være forsinket. Det er dog vigtigt at være opmærksom og dermed reagere, hvis den udebliver i en længere periode. Vi har derfor lavet en oversigt over grunde til, hvorfor den kan være forsinket.

1. Graviditet:

Den mest hyppige grund til en menstruation udebliver er graviditet, derfor bør du tage en graviditetstest hvis din menstruation er udeblevet. Mange glemmer nemlig, at de rent faktisk godt kan blive gravide når de har sex under en menstruation og dermed ikke beskytter sig.

Det kan også være, at du har haft ubeskyttet sex før, hvor du ikke er blevet gravid og så har gjort det igen – der skete jo ikke noget sidst. Derfor bør du tage en test, hvis din menstruation ikke har meldt sin ankomst.

2. Vægtøgning eller vægttab:

Din vægt spiller en stor rolle i forhold til din cyklus. Det gør den fordi en ægløsning og menstruation er afhængig af hvad der foregår i din krop – det kan netop være årsag til at der sker ændringer i din menstruation.

Hvis du for eksempel taber meget vægt inden for kort tid, så sker der nogle hormonelle forandringer oppe i hjernen. De fortæller det videre til din krop og æggestokke, som så ikke længere påvirkes af hormonerne som de plejer regelmæssigt. Dermed kan det resultere i, at dine æggestokke i producerer hormoner og så får du ikke ægløsning.

Tager du meget på kan det også resultere i at din menstruation ophører – det er dog sjældent. Oftere ses det, at ved en markant vægtøgning så bliver menstruationen kraftigere.

3. Stress:

Stress kan påvirke mange dele af kroppen, såsom søvn. Derfor kan den også påvirke din menstruation. Det er dog ikke noget der sker særligt ofte, men er du for alvor i tvivl om det, så bør du kontakte din læge. Der kan du få målt stresshormoner i din krop.

Når det er psykisk belastning der er tale om, foregår det i hjernen – derfor kan sorg eller hvis du har oplevet et chok også være årsag til at en menstruation ophører og det kan være svært at forklare hvorfor det sker. Men igen, det er ikke en hyppig årsag.

Læs også:  Personlige brudebuketter der matcher præcis dine ønsker

4. Stofskifte:

Stofskifte-systemet er meget følsomt, det bliver nemt påvirket, så hvis du har et for højt eller for lavt stofskifte kan det godt præge din menstruation. Har du lavt stofskifte kan det forårsage hyppigere menstruationer.

Har du derimod for højt stofskifte kan det betyde, at din menstruation ophører. Hvis du oplever problemer med dit menstruation, går til læge eller gynækolog vil de altid tjekke det med en prøve.

5: PCOS:

Sygdommen PCOS står for Polycystisk Ovariesyndrom. Udover graviditet er PCOS en af de mest hyppige årsager til at en menstruation udebliver. PCOS giver cyster på æggestokkene, forårsager hormonel ubalance og et symptom er dermed at en menstruation udebliver.

P-piller er her gode, da de sørger for at holde sygdommen for døren – en læge skal dog stille diagnosen. Ønsker du børn og dermed ikke vil tage p-piller skal du modtage hormonbehandling så det kan få sat skub i ægløsningen.

Der kan også være andre årsager til hvorfor din menstruation udebliver, så er der noget du er i tvivl om, bør du kontakte din læge.


Hvor lang tid varer menstruation?

I hvor lang tid har man så  menstruation? Det variere fra person til person, men det er normalt at du bløder mellem 3-7 dage og så går cirka 28 dage før næste menstruation banker på døren. Nogle piger/kvinder bløder meget lidt hvorimod andre bløder mere kraftigt.

Nogle oplever også smerter, lige inden menstruationen begynder, hvor andre er heldige og slet ingen smerter får – det er meget forskelligt fra person til person. Oftest vil du også opleve, at din menstruation er mere brunligt end rent, rødt blod på førstedagen. Det er helt normalt.

Opsamling: En menstruation varer typisk mellem 3-7 dage.


Hvornår  får man menstruation efter fødsel?

Du har lige født og bind-kassen er tom – hvornår mon den skal fyldes igen? Det er yderst forskelligt og meget individuelt, hvornår den første menstruation efter endt fødsel kommer igen. Nogle kvinder oplever, at deres menstruation kommer kort tid efter de har født, hvor andre venter meget længere – helt op til over et år. Det hele er lige normalt.

Man siger dog, at der normalt går fire til seks uger, før ens menstruation kan vende tilbage efter en fødsel. Alligevel bør du dog tage dine forholdsregler ved at anvende prævention, når du dyrker sex efter fødsel, hvis du ikke vil risikere at blive gravid.

Hertil vil vi blot oplyse, at med menstruation følger ægløsning og den forekommer cirka 14 dage inden en menstruation, så potentielt set kan du have ægløsning hele tiden efter en fødsel. Du kan altså godt blive gravid, selvom du lige har født og ammer.

Opsamling: Det varierer fra kvinde til kvinde, hvornår man får menstruation igen efter endt fødsel – og det er ganske normalt.


Menstruation under graviditeten
Du kan opleve pletblødning, når du er gravid. Dette er ganske ufarligt, og hvis du ikke oplever smerter, er der ingen grund til at søge læge

Kan man have menstruation, når man er gravid?

Er du gravid, og har oplevet at du bløder? Og du ved, at en blødning fra din skede oftest betyder menstruation og dermed, at du ikke er gravid. En blødning fra skeden under en graviditet betyder enten spontan abort eller pletblødning. Når man oplever at bløde under graviditet kan det resultere i en masse frygt og angst – ”er alting ikke som det skal være, eller aborterer jeg nu?”

Læs også:  Gaveinspiration: 8 idéer til bryllupsgaver, der vil gøre indtryk på brudeparret

En blødning under en graviditet kaldes for pletblødning, og er ganske normale og aldeles ufarlige. En pletblødning kan forekomme på alle tidspunkter af en graviditet. Oplever du en pletblødning i starten af din graviditet, har ingen smerter i forbindelse med den, er det heller ikke nødvendigt at opsøge din læge. Det er ganske normalt!

Du kan opleve pletblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast

Nogle kvinder vil opleve at få pletblødning i forbindelse med, at det befrugtede æg sætter sig fast. Det skyldes en blødning fra slimhinden oppe i livmoderen. Den kommer cirka syv til 14 dage efter en ægløsning. Nogle vil opleve denne som en menstruation, og tænker derfor ikke, at de er gravide, men så er man faktisk fire uger længere henne end først antaget.

Det sker sjældent, men i cirka en til 100 tilfælde sætter et æg sig fast uden for livmoderen – oftest i en æggeleder. Bliver ægget så befrugtet, kan det resultere i en graviditet uden for livmoderen. Det skal lige pointeres, at det sker yderst sjældent. Det er faktisk kun op til 2% gravide der oplever dette.

Men i den forbindelse kan man få en blødning, da ægget vokser sig større, da der til sidst ikke er mere plads til det. Det vil man opleve som en smerte i underlivet, og det kan resultere i en lille blødning fra skeden. Er du i tvivl, så kontakt egen læge.

Opsamling: Du får ikke decideret menstruation under graviditet, men du kan opleve at få ganske normale og ufarlige pletblødninger. Får du voldsommere blødninger kan det være et resultat af en spontan abort.


Kan man blive gravid under menstruation?

Er der sikre dage i en kvindes cyklus? Chancerne for at blive gravid under en menstruation er langt mindre hos de fleste kvinder, men den er der stadig – det er muligt at blive gravid under menstruation, ja!

Kvinders cyklusser er forskellige – nogle har uregelmæssige cyklusser hvor andre ved lige præcist hvad klokken er slået hver eneste måned. Er du en af dem hvor din cyklus er lidt mere egenrådig og kommer når det passer den, har du også større risiko for, at din ægløsningsperiode er mere uregelmæssig.

Hos nogle kvinder sker deres ægløsning også tættere på menstruationen end hos andre. Et æg kan sagtens overleve og være til stede når en menstruation starter.

En sædcelle kan også sagtens overleve flere dage – faktisk op til 4 – 5 dage – i din livmoderslimhinde. Hvis dette er tilfældet, er der altså mulighed for at det gemte æg bliver befrugtet og dermed bliver du gravid.

Dermed kan vi slå fast, at der ikke er nogle sikre dage i en kvindes menstruationscyklus. Dette kan du heller ikke regne med hvis du har en regelmæssig cyklus – det er en meget uhensigtsmæssig form for prævention.

Opsamling: Ja, du kan godt blive gravid under en menstruation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like